Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ

Πήραμε την πρωτοβουλία, ως τοπικό σχήμα της Νέας Πεντέλης, να ενημερώσουμε τους μαθητές για τις ριζικές αλλαγές που έρχονται στο χώρο της εκπαίδευσης. Πολλοί από εσάς σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τις κοινωνικές αναταραχές που έχουν προκύψει από τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το σχολείο, το σχέδιο "Καλλικράτης" (το οποίο ενοποιεί το δήμο μας με τους δήμους της Παλιάς Πεντέλης και των Μελισσίων) επιφέρει μείωση στη χρηματοδότηση και στις παροχές. Δηλαδή, ανάλογα με τον πλούτο του κάθε δήμου, θα υπάρχουν και αντίστοιχες παροχές στα σχολεία. Συνεπώς, φτωχότεροι δήμοι θα σημαίνει λιγότερες παροχές. Ακόμη, για την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, θα δημιουργηθούν τμήματα με 30 μαθητές το καθένα, θα υπάρξει μείωση του αριθμού των καθηγητών και των μισθών τους και μικρότερες δαπάνες για τις υποδομές και τον εξοπλισμό των σχολείων.
Όσον αφορά τους μαθητές της φετινής Γ' λυκείου, φημολογείται ότι η κατάθεση των μηχανογραφικών θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο. Για τους μαθητές της φετινής Γ΄ γυμνασίου και έπειτα (2013-2014) θα ισχύσει το εξής νομοσχέδιο: Θα συμψηφιστούν οι βαθμοί Β΄ και Γ΄ λυκείου για το βαθμό πρόσβασης, οι οποίοι θα προκύπτουν από τη συνεχή αξιολόγηση των μαθητών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Σε σχέση με το πρόγραμμα σπουδών, βάσει του παρακάτω πίνακα, παρατηρούμε τα εξής:



• Υποβάθμιση φυσικών επιστημών
(Π.χ. O μαθητής που επιθυμεί να εισαχθεί στο Τμήμα Χημείας διαλέγει το τρίωρο μάθημα της Χημείας απ' την ομάδα αυτή και δεν μπορεί να παρακολουθήσει Φυσική και Βιολογία, που ως τώρα αποτελούσαν μαθήματα θετικής κατεύθυνσης.)
• Η ομάδα "Αρχαιογνωσία" δείχνει φανερή προτίμηση προς την αρχαία εποχή, υποβαθμίζοντας τη βυζαντινή και τη νεότερη ιστορία.
• Μαθήματα όπως η Πληροφορική και οι Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, που ως τώρα ανήκαν στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, παύουν να υπάρχουν στο προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Προκειμένου να εξαλειφθεί η ειδίκευση των κατευθύνσεων, το νέο πρόγραμμα σπουδών διαθέτει ποικιλία μαθημάτων και δραστηριοτήτων, το οποίο επιφέρει την ανεπάρκεια όσον αφορά τις απαραίτητες γνώσεις που θα έπρεπε να έχει ο μαθητής αποφοιτώντας από το λύκειο. Δίνεται έτσι ιδιαίτερη βαρύτητα στο προπαρασκευαστικό έτος (έτος προετοιμασίας των μαθητών για την εισαγωγή τους. Ο μαθητής δεν εισάγεται πια σε τμήμα, αλλά σε σχολή. Π.χ. εισάγεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών και όχι στο Τμήμα Φυσικής). Κατά τη διάρκεια αυτού, ο "δόκιμος" φοιτητής καλείται να παρακολουθήσει μια σειρά μαθημάτων, στα οποία θα εξεταστεί στο τέλος αυτού, και ανάλογα με την επίδοσή του στις εξετάσεις θα εισάγεται και στο αντίστοιχο τμήμα. Τα θέματα θα καθορίζονται από μια Τράπεζα Θεμάτων, της οποίας η σύσταση δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη.
Απ' όλα τα παραπάνω, γίνεται εμφανής η εντατικοποίηση των σπουδών μέχρι την τελική εισαγωγή των μαθητών σε κάποιο τμήμα. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση της παραπαιδείας (ιδιαίτερα, φροντιστήρια, βοηθήματα) σε βάρος της οικογένειάς τους, η οποία ήδη πλήττεται απ' την οικονομική κρίση. Απαιτούμε δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους χωρίς διακρίσεις!
Αφουγκραζόμαστε όλα αυτά και σας καλούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την κατάσταση αυτή!
Με συλλογικούς αγώνες να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
(Νέας Πεντέλης)

akapneaspentelis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου